CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, May 27, 2013

KLIA Depature Hall...

assalamualaikum wbt..
hari ni isnin 27 May 2013 at KLIA Depature Hall..
mak abah berangkat ke tanah suci untuk megerjakan umrah..
14 hari sampai la hari ahad 9 Jun 2013 baru balik..
dan semestinya saya rasa berat hati sangat..
1st diorang jauh dari saya..
2nd sekarang saya sedang bercuti selama seminggu (apa saya nak buat tanpa mereka)
3rd apa la menu yang saya nak masak hari-hari..
4th tentu la saya akan rindu mereka kan..
banyak lagi la...
cepat la masa berlalu.. ala bukan tak pernah kena tinggal pun sebenarnya..
dua tahun lepas pun mak abah pergi sebulan untuk mengerjakan haji..
tapi tu saya tak ada kat umah..
sepi je rasa rumah nih.. selalu malam macam ni..
mak mesti suruh pasang running man.. tengok sama-sama..
bila abah balik dia bising sebab hari-hari pun tengok citer yang sama tapi dalam tak sedar tu masih menyelit sama.. hahahaha...
berharap mak abah, pak uda, mak uda, achik, pak anjang dan mak anjang
selamat pergi dan kembali... selamat menunaikan ibadah..


rombongan ke mekah dan madinah...
dan bawah ni picture kami sekeluarga...
jarang dapat tangkap gambar satu family nih..





berharap keluarga ni akan terus bertambah dengan ahli yang baru...
agak-agak kalau mak abah call nanti saya pesan suruh doa untuk jodoh saya boleh ke eh..
hahahaahaha...
melampau sangat ke...
tak ada la belum fikir lagi kearah tu...
insyaallah one fine day...
will meet both of you...
14 days to go...
miss you mom dad!!

p/s: start dah selsema nih... jangan demam sudah la..
good night...

Sunday, May 5, 2013

PUDING JAGUNG CRACKERS...

assalamualaikum wbt... 
ok next entry.. ni lagi satu resipi yang saya selalu buat... dulu la.. sekarang dah jarang buat puding nih..
disebabkan my BFF request nak reispi nih so saya pun jadi kan la entry baru..
mana la taw ada yang lain nak try buat puding kan.. kalau jenis macam saya lagi suka resipi yang simple2 je x leceh sangat... 
so jommm tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk buat puding jagung crackers nih...

BAHAN-BAHAN:
12 keping biskut crackers
1 cawan gula halus
1 biji telur 1 tin cream jagung
5 sudu makan kastard
3 sudu makan susu pekat
3 cawan santan @ susu cair
1 sudu kecik esen vanilla
secubit garam

CARA-CARANYA:
 - biskut direndam dengan 1 cawan air panas
- hancurkan biskut crackers tersebut didalam periuk
- campurkan semua bahan diatas hingga kastard hancur dan sebati dengan biskut.
- masakkan diatas api yang perlahan
- kacau sehingga pekat dan berkilat
- setelah cukup masak, angkat dan masukkan kedalam acuan dan biarkan sejuk.

ok itu saje langkah-langkah nya.. simple kan..
sorry tak ada picture sebab dah lama jugak saya tak buat resipi nih..
kalau tak nak manis sangat blh la kurangkan gula..
kalau saya buat saya akan kurang kan sikit bahan-bahan yang manis..
sebab cream jagung tu pun dah manis kan..
kalau terlalu manis pun tak sedap pulak kan...
so... apa lagi... pada sesiapa yang tak tahu nak buat juadah apa petang ni..
boleh la try buat kan..
selamat mencuba....

kek batik biskut marie in da house...

assalamualaikum wbt...
hai hai hai... kembali lagi..
ngeeee :-D hari ni nak bagi satu lagi resepi yang saya selalu buat..
kek batik biskut marie.. tadaaaa...


bahan-bahan:
1 bungkus (350g) biskut marie
setengah buku butter
2 biji telur
1 cawan serbuk milo
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan air
1/2 cawan susu pekat
3/4 cawan gula



untuk serbuk koko saya suka pakai jenama van houten.. kalau ada jenama lain pun boleh jugak ikot citarasa masing-masing..





ok jenama apa pun yang nak dipakai terpulang janji biskut marie yang original punya perasa dan susu pekat..

cara-cara:
- patah-patahkan biskut marie (kalau tak nak patah kan pun tak ape)
- campurkan milo, koko, gula, air, susu pekat kedalam periuk dan letakkan diatas api yang sederhana.
- kacaukan sehingga rata  dan larut suma bahan2 tersebut.
- masukkan butter dan kacau sehingga butter cair.
- kecilkan api dan masukkan telur, kacau sampai agak pekat bancuhan kemudian padam kan api.



- tapis coklat untuk buang ketulan2 yang tidak hancur.
- masukkan biskut yang telah dipatahkan tadi kedalam bekas dan kacau sehingga semua biskut sudah sebati dengan coklat.


- kemudian masukkan kedalam bekas dan tekan sedikit bagi padat.
- setelah selesai simpan kedalam peti sejuk untuk disejukkan.



ok dah siap... simple je kan.. orang yang tak reti masak pun boleh buat taw..

actually masa 1st time buat kek batik ni just untuk suka2 aje.. sebab nya ada sorang kawan baik saya ni suka sangat makan kek batik.. so saya pun saja la gatal tangan buat.. alhamdulillah masa 1st time buat terus jadi..

now tiap2 minggu buat kalau balik rumah... adik yang bongsu tu pun suka.. malah abg yang tengah pun makan jugak.. ye la excited sikit sebab diorang ni jarang nak makan bende-bende macam tu.. masa saya buat puding cocktail pun diorang tak makan.. tapi bila diorang makan kek batik ni rasa terharu lak.. alamak poyo pulak kan.. hahaahaha...

so try dulu dan rasa macam mana.. mana taw boleh buat business.. bak kata kawan saya la...
ada pulak diorang cakap 'aku rasa ko ni dah salah ambik course' haila2 -_-'" buat kek batik je pon jangan la halau saya suruh ambik course masakkan pulak.. kekekeke.. joke ok i know tu tanda nya kena ngan tekak kawan-kawan saya.. alhamdulillah diorang pun suka.. saya pun suka sebab dpt tengok diorang senyum.. >_<

p/s: ada macam budak-budak ke entry yang saya tulis nih.. hahahaha.. APTB!



Thursday, May 2, 2013

trifle in da house...


assalamualaikum wbt.. agak lama jugak x singgah blog nih...
sebenarnya tak taw nak update ape... sebab tu lama menyepi..
so permulaan entry untuk bulan may ni kita mulakan dengan resipi trifle...
jommm tengok bahan-bahan nya...

bahan-bahan:
swiss roll
1 tin susu cair
1 tin fruit cocktail
1 tin peach
3 sudu besar tepung kastard
4 titik esen vanilla
1 kotak jelly
gula (secukup rasa)
telur kuning...




ok tu suma bahan yang diperlukan untuk buat trifle.. mudah sangat nak buatnya..
next step...

1st layer:

potong swiss roll dan susun dalam bekas bagi padat.. nak potong bagi tebal pon boleh nak nipis pon boleh jugak..
ikut pada citarasa masing-masing..
*kalau boleh pakai bekas kecik sikit la mudah nak dipotong nanti...



kemudian segala lubang yang ada ditutup supaya bancuhan kastard tidak bercampur dengan kek..


basahkan kek sikit dengan air fruit cocktail..


2nd layer:

untuk 2nd layer ni kita nak buat puding kastard...
first sekali kita bancuhkan 3 sudu besar tepung kastard (scoop bagi penuh pun boleh)
1 tin susu cair dan tambahkan air menggunakan sukatan 1tin susu tadi..
kacau adunan dan masukkan telur kuning, gula dan esen vanilla...


kacau diatas api yang sederhana dan biarkan sekata dan pekat...


agak2 dah pekat dan likat, biarkan sejuk sekejap sebelum tuangkan kedalam bekas berisi swiss roll tadi. inilah hasilnya...


3rd layer:

masukan fruit cocktail... masukan buah sahaja air buah tu jangan masukkan nanti terlampau manis pulak trifle tu..


4th layer:

1 paket jelly jenama nona dibancuh dengan 400ml air..
masak bancuhan jelly siatas dapur.. kalau pakai jelly jenama nona ni kita tak payah letak gula lagi sebab mmg dah ada gula dalam tu.. kacau bagi pekat..


 sejukkan sebentar kemudian masukkan kedalam bekas swiss roll tadi..
gambar yang ni kita boleh nampak lapisan trifle tadi.. 4 lapisan semuanya..


ok strawberry ni kalau nak letak pun boleh terpulang pada citarasa masing2 ye...


tadaaaa..... ni la dia trifle yang dah siap.. buah peach dan strawberry tu dihias diatas lapisan jelly...


 ok dekat bawah ni saya selitkan beberapa gambar yang lain.. sebab saya buat 2 kali trifle ni satu untuk makan dekat rumah dan lagi satu untuk kakak ipar saya.. dia request nak buah peach aje..
bahan suma sama cuma yang ini tak ada fruit coktail.. step yang sama cuma 3rd layer tu letak buah peach kemudian baru letak jelly...




eloknya nak buat trifle ni buat dalam bekas yang kecik skit... sebab senang nak makan dan potong kalau buat banyak lapisan nih..
tapi itu pendapat saya la terpulang la korang nak guna bekas mana pun..
untuk percubaan yang pertama ni alhamdulillah menjadi... kakak ipar pun suka.. kira berjaya la nih..
maybe menu ni boleh buat masa open house raya tahun nih.. ngeee.....
insyaallah...