CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, May 5, 2013

PUDING JAGUNG CRACKERS...

assalamualaikum wbt... 
ok next entry.. ni lagi satu resipi yang saya selalu buat... dulu la.. sekarang dah jarang buat puding nih..
disebabkan my BFF request nak reispi nih so saya pun jadi kan la entry baru..
mana la taw ada yang lain nak try buat puding kan.. kalau jenis macam saya lagi suka resipi yang simple2 je x leceh sangat... 
so jommm tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk buat puding jagung crackers nih...

BAHAN-BAHAN:
12 keping biskut crackers
1 cawan gula halus
1 biji telur 1 tin cream jagung
5 sudu makan kastard
3 sudu makan susu pekat
3 cawan santan @ susu cair
1 sudu kecik esen vanilla
secubit garam

CARA-CARANYA:
 - biskut direndam dengan 1 cawan air panas
- hancurkan biskut crackers tersebut didalam periuk
- campurkan semua bahan diatas hingga kastard hancur dan sebati dengan biskut.
- masakkan diatas api yang perlahan
- kacau sehingga pekat dan berkilat
- setelah cukup masak, angkat dan masukkan kedalam acuan dan biarkan sejuk.

ok itu saje langkah-langkah nya.. simple kan..
sorry tak ada picture sebab dah lama jugak saya tak buat resipi nih..
kalau tak nak manis sangat blh la kurangkan gula..
kalau saya buat saya akan kurang kan sikit bahan-bahan yang manis..
sebab cream jagung tu pun dah manis kan..
kalau terlalu manis pun tak sedap pulak kan...
so... apa lagi... pada sesiapa yang tak tahu nak buat juadah apa petang ni..
boleh la try buat kan..
selamat mencuba....

0 comments: