CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, May 28, 2012

luahan rasa hatiku..

salam wbt..
ok first of all just nak inform korang ni agak personal..
ak dah lama pendam suma nih..
and harini entah kenapa aku sedih sangat2 and i need to share with someone..
but my best friend not around so i just write here..
so kalau korang rasa agak membuang masa baca post aku kali nih sila la blah dengan hormat nya okeh... hikhikhik...

i'm currently part 6 on my 3rd year at UiTM, Shah Alam.. Bachelor in Accountancy (Hons)...
entah kenapa aku agak rasa terbeban dengan kesilapan aku masa lampau..
kesilapan dan kealpaan aku masa lalu yang menjadi penyebab aku jadi tension dan stress..

story begin with..

dari sekolah dulu aku ambik aliran akaun.. entah kenapa aku rasa dekat sangat..
yup memang aku suka sangat walaupun masa 2 cita-cita aku untuk jadi seorang peguam.. (memang tak sesuai kot)
then i learn more about accounting.. lama2 minat nak kearah akaun makin mendalam..
result SPM aku tade la gempak sangat mcm orang lain tapi alhamdulillah aku berjaya menempatkan diri di kolej matrikulasi kedah (KMK) dalam aliran akaun.. batch 2008/2009~
bangga nye time tu memang tak terkira..
sebab nya aku berjaya buat mak abah bangga dengan aku..
i try my best to perform well..
yelah dah la tercampak jauh ke utara tanpa teman-teman dan mak abah..
alhamdulillah result sangat di luar jangkaan aku..
walaupun masa mula-mula masuk dulu ramai yang pandang rendah kat aku..
yelah result SPM tak seberapa nak di bandingkan dengan mereka..
(jangan ingat tade org macam tu taw, 1st day aku kat sana dah jumpa orang macam tu)
yup ak down sangat2... sebulan aku menangis mintak nak balik..
mak abah kat serdang punya la risau sampai abang sulung aku call cakap try dulu takkan nak suruh mak abah datang kedah pulak kan..
then aku cuba yang terbaik untung masuk dengan kelompok mereka...
alhamdulillah masih ada lagi teman2 yang tidak memandang rendah padaku...
yup i'm very proud with all of you my friend..
aku akan ingat mereka sampai bila2..
teman2 yang menghulurkan tangan di kala ak jatuh.. (bukan jatuh tangga ye,hehehe)

setahun di kedah alhamdulillah dengan result yg aku kira mantap..
aku dapat menempatkan diri di UiTM, Shah Alam..
and all began there...
1st semester i try my best to get dean list.. tak tercapai
2nd semester aku try lagi.. and again masih tak tercapai..
3rd semester again and again.... masih tak tercapai..
i try my best and at the end...
walaupun result x da la teruk mana kalau grad pon masih dapat upper class..

pada hari aku jejak kan kaki di bumi shah alam..
aku pernah berjanji yg 1 hari nanti aku akan berdiri dengan megah nya di atas pentas untuk terima certificate 1st class degree..
satu je harapan aku adalah untuk buat mak abah bangga aku sebagai anak mereka..
tapi entah kenapa semangat aku mula down...
sampai satu masa aku da tanak fikir ape2 dan aku hanyut dalam dunia maya...
dunia maya??
korang nak taw ke dunia maya tu ape??
tapelah tak perlu taw sebab nanti makin panjang lak aku menulis.. hahahahaha
yang pasti nya itu cara aku memberontak dalam diam..
aku da tak boleh nak push diri sendiri untuk get better result..
semester 4... aku tataw la ape aku jawab masa dalam exam...
so memang tak terkejut la bila ak terpaksa repeat beberapa paper...

sengsara nya masa semester ke 5...
aku terpaksa tukar kelas.. berpisah dengan kawan2 baik aku yang aku kenal dr 1st kelas kitorang jumpa kat shah alam nih..
perit memang perit... dan masih lagi ada insan yang memandang rendah padaku..
yes i know my mistake.. tapi benda dah jadi kan..
aku ambik 8 subjek dalam satu masa dengan max 23 credit hour..
7 paper final yg macam nak pecah kepala bila 4 paper bertutur2 hari...
ada 1 masa tu aku memang tak blh carry on da.. kelas yang padat assignment yang belambak...
dengan tanggungjawab pada kelab..
aku stress aku tension..
sampai satu masa aku give up.. aku dah macam jatuh terduduk terus..
hilang semangat untuk terus continue my study...
sampai satu masa aku nak quit study.. nak kuar dari suma masalah.. rasa nak lari..
and suma ni mak abah tataw pun sebab bagi aku time tu..
ak dah kecewa kan mereka..
satu masa dulu aku pernah janji takkan pernah kecewakan diorang.. and i'm failed!!
perit pedih aku tanggung sendiri..
walau masih ada teman2 yang bagi sokongan lain rasanya nya dengan family sendiri kan..
tapi semuanya aku simpan sendiri..
i try my best.. alhamdulillah aku lulus semua subjek masa semster ke 5 and suma paper repeat aku lulus...
cgpa pun naik walaupun jatuh menjunam masa semester ke 4 dulu..
alhamdulillah ak perform jugak masa sem 1 sampai 3.. so jatuh gpa pun still cgpa ak selamat...

then now...
aku rasa kali kedua ak rasa betul2 give up..
time nih for sure semua orang pun dah dapat tempat praktikal..
and aku masih tercari...
banyak dah tempat aku hantar application.. tapi...
pada firasat aku mungkin diorang tengok pada result..
tapi kalau macam tu masih jugak ada teman2 aku yang da dapat..
why?? i keep asking myself..
sampai ada masa2 nya aku binggung and x dpt focus on my study..
dan tanggungjawab aku pada kelab..
mana silap nya??
dan aku masih terkapai-kapai macam nih..
apa yang harus aku lakukan..
ak jatuh tapi aku bangkit semula..
mungkin kah aku akan jatuh lagi kali ini??
aku sendiri tak dapat menjangka kannya..
aku da tak taw nak buat macam mana lagi..
sedih marah semua jadi satu...
dan aku masih terkapai-kapai di kala ini...
WHAT SHOULD I DO??
dan pada masa ini aku da tak mampu mengharungi dugaan ini sendiri..
mungkin org yang dengar tak rasa macam ape yang aku rasa..
perit... aku sendiri yang rasa..
aku bukan insan yang mudah give up..
tapi bila terbeban sebegini aku tak tahu nak berpaut pada siapa..
apa yang ada pada aku sekrang hanya sisa-sisa kekuatan..
aku dah tak sanggup tengok wajah kecewa mak abah..
cukup sekali aku kecewakan diorang..
korang suma ingatlah..
jangan sesekali kecewakan mereka..
hanya semangat tu yang aku ada untuk teruskan perjuangan aku di UiTM..
aku harus membalas jasa mereka..
hanya itu yang aku mampu lakukan..
tapi mampukah aku???

4 comments:

ezwan mazlan said...

ye benar..org yg mendengar mungkin tak akan rasa seperti mana yang kau rasa..tp ingat, setiap org ada liku kehidupan dia yg tersendiri yang kau sendiri tak rasa apa yang diorang rasa..

btw, sabar k..nanti ade la tu jawapan untuk praktikal tu..kp takkan berdiam diri punya..lain orang, lain rezekinya..ade lmbat, ada cepat..ada sebab Allah bg kau susah sekarang..

*yeay!! jumpe lg satu blog member..singgah2 la blog aku plak ye..hehehe

Alia Rahman said...

tu la pasal.. aku taw tu.. tapi kadang2 tataw nak buat mcm mn.. sometime nak give up tapi tu la..
nyway tq my friend..
Allah swt nak duga aku and aku terima..

*hoiiii ada blog tanak share2 ye.. hikhikhik.. will follow u..

Amirah Solehah said...

banyak2 sabar dan teruskan usaha takat mana yang mampu. kita memang tak dapat nak puaskan hati semua orang..

kalau ko susah, mesti ade lagi orang lain yang lagi susah..
sekurang2nya kau masih ada mak abah kau, kau ada family, kau ada kawan2, kau ada blog nak tulis...

kalau ini jalan yang kau pilih, yakinlah dengan pilihan kau. semua ujian ni yang buat kau belajar erti hidup.

*susah btol nak jumpe kau ni.elok dah aku balik awal tadi, x dapat jumpe gak..byk benda nk story wehh.

Alia Rahman said...

2 la aku cakap... susah nak puas kan hati suma orang kan...
yeah i know.. so i will try my best no matter what happen.. i'll try 2 achieve my goals..

*believe or not aku tetido smp pkol 12 tadi... hahahahaha.. gila lama aku tido kot.. esok last blh jmp mek.. aku nak balik shah alam dah hari khamis nih..
hope 2 see u k..